Fel
Mivel töltsük együtt otthon az időt? » Barkácstündér
fade
1523
post-template-default,single,single-post,postid-1523,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.3.7,eltd-smooth-scroll,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-vertical,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,eltd-header-style-on-scroll,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Mivel töltsük együtt otthon az időt?

Sokszor alakul úgy, hogy nem tudunk kimozdulni és a meglévő játékok már nem kötik le a kicsiket. Ilyenkor jól jöhet egy kis együtt mókázás ? Ennek rengeteg módja van, most egyet részletesen bemutatok Nektek, mégpedig az árnyjátékot, ami nagyon jó és könnyű példa erre, és nem kell hozzá sok minden, csak sötét, fény, mi és a képzeletünk. Bizony, hiszen a kezünkkel mennyi mindent meg lehet formázni! Itt egy kis segítség hozzá (leljebb pedig akinek kicsit több ideje van erre, mutatok még lehetőségeket ?)

Árnyjátékhoz:

Akár egy ismert vagy kitalált mesét is eljátszhatunk velük, vagy „csak” játszunk vele a megvilágított falnál a sötét szobában.

együtt otthon, árnyjáték

A móka és a fantázia szárnyalása garantált, csak győzzük figurákkal 🙂 Sőt akár egy diavetítéssel is egybeköthetjük, és vagy előtt-utána jöhetnek az árnyacskák vagy a mesébe is beleszőhetjük őket igazodva a történethez vagy teljesen felforgatva azt.

együtt otthon, árnyjáték, Csingiling, Tinkerbell

Kellékek – Árnyjátékhoz

  • sablon (én Csinglingest választottam: ha már ő is barkácstündér, legyen övé az első cikk főszerepe :D)
  • fekete karton
  • hurkapálca
  • olló
  • ragasztó (cellux, folyékony pl technokol)
  • fehér ceruza vagy zsírkréta

együtt otthon, árnyjáték, Csingiling, Tinkerbell

 

  1. Rajzoljunk vagy keressünk a neten sablont (és nyomtassuk ki). Én ezeket használtam:
  2. Vágjuk körbe akár úgy is, hogy alatta van már a fekete karton, vagy simán kivágjuk és körülrajzoljuk a kartonon, majd azt is kivágjuk.
  3. Ráragasztjuk egy hurkapálcára és kész is ?                                                                                                                      együtt otthon, árnyjáték, Csingiling, Tinkerbell

Hát itt jöttem rá, hogy nem találtam celluxot, pedig van vagy 3 kis guriga…  de a hátrányomból előnyt kovácsoltam és arra gondoltam megmutatom Nektek mit lehet tenni hasonló esetben 🙂 A sablonvágás során kialakult karton maradékból kerestem egy kis darabot. hozzámértem a figura legszélesebb részéhez és így alakítottam ki egy sima téglalapot.

együtt otthon, árnyjáték, Csingiling, Tinkerbell

Folyékony ragasztóval beragasztóztam és a hurkapálcával együtt felragasztottam, jól körülnyomkodva a pálcát. Hát így lett kész a mi Csingilingünk és hogy legyen kivel játszania a megvilágított falnál, megrajzoltam neki Sajtot, az egeret és ugyanezzel a technikával elkészítettem.

együtt otthon, árnyjáték, Csingiling, Tinkerbell, Sajt egér

Aki ezt kevésnek érzi vagy nem olyan tetszetősnek, az vágja ki duplán a kartonból a mintát és sima ragasztóval ragassza a hurkapálca mindkét oldalára, hogy tökéletesen fedjék egymást a képek. Vagy nem feltétlenül fekete kartont kell használni, lehet színes is (ez volt az inspirációm :))

együtt otthon, árnyjáték, Csingiling, Tinkerbell

Egyszerű bábjáték

A lényege ugyanez, csak nem fekete kartonnal, hanem vagy fehérrel és kiszínezzük, vagy színesben nyomtatjuk a képeket, mint például ennél a muffin dekorációnál.

együtt otthon, árnyjáték, Csingiling, Tinkerbell

Én ehhez kifestőket kerestem, kinyomtattam és egy fehér kartonon körbevágtam, ami azért kell, hogy erősebb legyen.

együtt otthon, árnyjáték, Csingiling, Tinkerbell

Összeragasztottam, kiszíneztem és jöhet hátulra a hurkapálca.

együtt otthon, árnyjáték, Csingiling, Tinkerbell

Ezzel is játszhatunk árnyjátékost, de bábszínházasat is (akár a kanapé mögött) vagy csak simán a szőnyegen pl.

Tipp: a hurkapálcát nyugodtan vágjuk ketté, ha szerintünk elég akkora rész is a bábunknak.

És a legjobb, hogy később dekoráció is lehet a szobában vagy egy bulin ? ➡ újrahasznosítás pipa ? együtt otthon

kicsikircsi

Két gyönyörű kislány anyukája (Dorka 6 éves, Lili 1.5 éves); Barkácstündér oldal tulajdonosa, főszerkesztője.

Nincs hozzászólás még

Írj hozzászólást